Tutorial Cara Buat Dropdown Menu

click to zoom


Hai all...camat pagi...ahak...maap ye sebab ada yang menunggu tutorial berikutnya dari koz...hihi...okey hari ini koz akan ajar next tutorial pulak dekat korang...nak belajar??^^okey kalau nak hari ini koz akan berkongsi dengan korang cara buat Dropdown Menu dekat blog korang...contoh seperti yang koz ada buat unutk Rakan Budak Nakal di belah kanan>>>

Kalau nak buat ikuti langkah-langkah berikut...

Langkah 1

Dashboard>Layout>Page element>Add a gadget>HTML/javascript.

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option selected>Tajuk</option>
<option value="Link 1">Text 1</option>
<option value="Link 2">Text 2</option>
<option value="Link 3">Text 3</option>
</select>

Langkah 3

Pada Link 1 Masukkan link.
Pada Text 1 Masukkan perkataan/ayat untuk link yang di paparkan.

Langkah 4

JIka ingin menambah ruangan menu,masukkan code ini

<option value="Link ">Text </option>

Diatas/sebelum code ini
</select>

Save dan lihat hasilnya...

camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:11

14 June, 2010 11:51

Huhuhu memang terbaeklah tutorial ni...chaiyokk3x :)

Latest Entry : Bertaubat Selepas Melihat Gagak. Kenapa? :)

14 June, 2010 12:13

Nggeeeee tenkiu en kozzzzz..... xsangka nama sy ade d situ....terharu sunngguhh syy d buat nyeee :b:

14 June, 2010 12:46

caner plak nak wat komen jd gamba2 camtu..bes jek..

de 1 blog tu lg bes..kaler komen dr admin kaler lain,dr reader kaler lain..bes nyeeeeee....

14 June, 2010 17:03

yeay berjaye
:)
thanx yah

15 June, 2010 16:32

Salam..

wahh.. terrorist la budak nakal ini.. keep up good work

good work!! erm.. sy dah follow leh x nak xchange link??

15 June, 2010 22:16

@♥♥ Zatie Cokolat ♥♥Boleh jek...okey koz dh msukkan blog zatie dlm list rakan budak nakal^^

17 June, 2010 16:21

wow..ganas..bru tdy blaja nie dlm klas..hehe..tp x dipraktikkan..huhuhu..

18 June, 2010 13:32

berguna berguna.... thanks!!

28 June, 2010 17:21

halamak...glamer cik qiqi tau nme nek kt c 2..ekekekekkee

26 October, 2010 16:07

kal0 xnk wat link.. camne?? kal0 kite nk describe tntg dri kite gne dropdown mne nih.. camne??

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net