Tutorial Membina widget komen terkini

click to zoom




Hai all..selamat petang...ahak..tentu ada yang tertunggu-tunggu untuk tutorial berikutnya pada petang inikan ^_^...okey...petang ini koz nak berkongsi cara-cara untuk membina widget komen terkini...cara-cara nak buatnya ikuti langkah-langkah di bawah:-

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript Langkah

Langkah 2

Copy paste code di bawah diruangan HTML


<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentcomments.js">
</script><script>
var numcomments = 5;var showcommentdate = false;var showposttitle = false;var numchars = 40;
</script><script src="http://MasukkanLinkBlogDisini/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments">
</script>


Langkah 3

Kemudain masukkan alamat blog korang di ruangan code yang berwarna merah..

contoh:-



<script src="http://sites.google.com/site/testingsahaja/recentcomments.js">
</script><script>
var numcomments = 5;var showcommentdate = false;var showposttitle = false;var numchars = 40;
</script><script src="http://kozumiro.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments">
</script>

Kemudain save dan lihatlah hasilnya...
camat mencuba :D
Ranking: 5

Comments:16

08 June, 2010 22:29

tengsss. really help.
=)

10 June, 2010 01:15

thanks dear..:)

12 June, 2010 09:00

thx! mmg berguna untuk sy yg bru blaja..!

20 June, 2010 12:45

TQ ...saya dah buat :D

25 June, 2010 11:09

koz, cmne nak bagi setiap komen jarak dan center macam koz nye ?

tq

25 June, 2010 11:44

AiN Z@ oh itu senang jek ,ain letak code center di awal code dan akhir code...

<center>Code WIdget Di Sini</center>

26 June, 2010 02:59

:r:

07 July, 2010 13:12

thanks a lot...:e:

07 July, 2010 13:17

tapi napa xjd mcm yg koz punya eh...juz show sekerat je komennya...xfull mcm koz nya..

cmna ye?

07 July, 2010 13:27

die mmg mcm tu...kalau comment panjang lebar ia akan potong separuh...kalau nk tgk full klick jek kat nama org yang beri comment tu^^

07 July, 2010 13:29

kalau nk full gak setting kat code tu ...cri code ini dan tetapkan bilangan yang nak ;var numchars = 40;

07 July, 2010 13:30

cmna nak wat selang2/jarak2 antara komen2 tu...

13 August, 2010 19:20

da buat tp somehow nmpk sedikit compress~
thankz btw~

06 May, 2011 18:58

Salam bro, first time singgah.
tak jadilah bro. Dia tak tunjuk komen terkini.Komen lama adalah.
Dulu ok. lepas install comentluv,terus widget komen terkini tak berfungsi.
APa yang tak kena bro. Dah 2 minggu tak boleh balas komen. tak tahu komen terkini yang mana satu. Huhuhu....
please help me yer......

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net